Increngatura: Magnoliphyta
Clasa : Magnoliopsida
Sub clasa : Rosidae
Ordin : Sapindales
Familie: Rutaceae
Gen: Citrus
Specie : Bergamia
Bergamota ghiveci diam 24 cm
Disponibilitate: Stock
Pret buc: in curand
Caracteristici
Comportament:
copac peren de inaltime maxima
6m ,coroana rotunda.
Frunze:
simple, petiolate, tari, de culoare verde inchis, cu partea
inferioara a frunzei mai deschisa la culoare ovala si margini
regulare , lungi de 6-12 cm si largi de 3-8 cm.
Flori:
parfumate, hemafrodite,corola cu 5 petale alb-violet sau albe, 15-60
stamine, ovarul diviz in 8-15 parti, contin4-6 ovule , infloreste in
aprilie-martie.
Fructe:
rotunjite piriform, de diametru 6-8 cm de culoare galben-verzui la
maturitate. Comestibil, cu gustul caracteristic acru , parfumat.
Ramuri:
elastice , cele mai multe ori prevazute cu spini, cele tinere
prezinta dungi verzi iar cele mai batrane sunt de culoare verde-maro.
Tija:
dreapta si regulara.
Scoarta:
maro-verzui inchis, regulara.
Habitat
Clima:
temperata, nu suporta
temperaturi mai mici de – 4°
C si sunt sensibili
ca curenti ( in special la cei reci ).
Teren:
afanat sau de textura medie ( nu suporta contactul prelungit cu apa )
, profund bogat in substante organice, ph 6,5-7,5 nu iubeste
terenurile sarate , calcaroase
sau
foarte argiloase.
Origini
Incerte,
probabil asiatice , in Italia ajunge din 1700, dupa botanicul Chapot
este un hibrid Portocala amara (Citrus Laurantium ) cu Lime acide din
Plestina (Citrus Limetta ), dupa botanicul Tanaka poate sa fie o
specie autonoma de Citrus Bergamia.
Difuziune
Planta
cu putin difuziune , este cultivata in Calabria in principal
extragerea uleiurilor esentiale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu